HACCP

HACCP – Bezpečnost potravin

Systém HACCP je základním nástrojem pro zajištění zdravotní nezávadnosti potravin a splnění veškeré legislativy. Je povinný pro všechny, kteří vyrábí, zpracovávají nebo uvádějí potraviny do oběhu. Kvalitně nastavený systém minimalizuje riziko alimentárních onemocnění, stížností a sankcí od kontrolních orgánů.

Klíčem je vědecky podložená analýza nebezpečí (biologických, chemických, fyzikálních) v celém potravinovém řetězci – od surovin až po konečný výrobek. Na jejím základě se určují Kritické Kontrolní Body (CCP), kde lze nebezpečí ovládat (eliminovat nebo snížit na přijatelnou úroveň). 

Proč je nutné řešit HACCP v provozu?

  • Zákonná povinnost: Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 852/2004 ukládá všem provozovatelům potravinářských podniků zavést a dodržovat systém HACCP.

  • Ochrana spotřebitele: Hlavním cílem je ochrana zdraví vašich zákazníků a předcházení otravám či zraněním z nebezpečných potravin.

  • Minimalizace sankcí: Správně zavedený a udržovaný systém prokazuje kontrolním orgánům (např. SZPI, KHS), že máte procesy pod kontrolou a minimalizujete rizika pokut.

  • Důvěra a reputace: Prokazujete, že kvalita a bezpečnost jsou pro vás prioritou, což posiluje důvěru obchodních partnerů a koncových zákazníků.

Jaké služby nabízíme?

Zpracování/Revize kompletní dokumentace HACCP – Vypracování nebo aktualizace Příručky HACCP, analýzy nebezpečí a stanovení CCP pro váš provoz (restaurace, výroba, cukrárna atd.).

Implementace a nastavení systému – Pomoc s praktickým zavedením všech 7 principů HACCP přímo do vaší výroby a provozních procesů.

Školení personálu – Proškolení zaměstnanců o systému HACCP, hygienickém minimu a zásadách Správné výrobní a hygienické praxe (SVP/SHP).

Interní audit a ověřování systému – Pravidelná kontrola funkčnosti a účinnosti HACCP systému nezávislou osobou, včetně návrhů na nápravná opatření.

Jaké dokumenty musí mít zaměstnavatel?

Příručka HACCP/Systému kritických bodů – Základní dokumentace obsahující popis provozu, výrobků, analýzu nebezpečí a stanovené Kritické Kontrolní Body.

Diagramy procesů – Přehledné schéma všech kroků ve výrobě nebo přípravě pokrmů (od příjmu suroviny po výdej).

Provozní záznamy a protokoly – Dokumenty o pravidelném sledování (monitoringu) Kritických Kontrolních Bodů, záznamy o měření teplot, sanitaci, úklidu, školení a nápravných opatřeních.

Postupy správné hygienické a výrobní praxe (SHP/SVP) – Soubor pravidel pro manipulaci s potravinami, osobní hygienu, úklid a údržbu prostor.